Home / Bylinky / Smrk na zahradě může být užitečný

Smrk na zahradě může být užitečný

Krásně zelené jehličí, typická vůně i užitek pro naše zdraví. Tak by se dal v kostce označit smrk. Podle nejnovějších statistik pokrývá až 53 procent lesních porostů, a je tak nejoblíbenějším jehličnanem v českých podmínkách. Smrk ale není jen o estetice českých hájů. Má blahodárné účinky na lidské zdraví a pomáhá zejména na dýchací systém a celkovou imunitu.

Popis

Smrk je statný stálezelený jehličnatý strom, který má rovný kmen pokrytů světlehnědou kůrou. Se stářím stromu mění kůra strukturu na červenohnědou. Struktura stromu je jehlancovitá a větve z kmenu vyrůstají většinou v pravidelných řadách. Strom dorůstá výšky až 50 metrů, v zahradách se dá ale zakracovat a upravovat. Jehličí je typicky zelené až stříbrné (podle druhu smrku) dlouhé přibližně 1 až 2,5 centimetru, tenké zhruba 1 až 2 milimetry. Podlouhlé šišky dozrávající na podzim se nerozpadají.

Zdraví prospěšný je smrk především kvůli vysokému obsahu vitamínu C. Jeho výtažky jsou tak využívány pro posílení imunity a při léčbě zánětů dýchacího systému. Smrkové silice uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání, smrk navíc kašel také mírní a uvolňuje průdušky. Kromě dopadů na zdraví má smrk ještě další blahodárné účinky na psychiku. Vonné silice jsou součástí aromatických olejů, které dokáží uvolnit napětí a stres a celkově pomoci ke zlepšení nálady. Pomáhají také při nespavosti.

Pěstování

S ohledem na fakt, že smrk je strom, je jeho pěstování z prostorových důvodů vhodnější na zahradě. Nicméně při prostornější terase je možné smrk pěstovat také v květináči. Smrk má rád slunné či polostinné stanoviště s propustnou a mírně kyselou půdou. Ideální je tedy rašelina, které zajistí dostatečný odvod vody. Rostlina je sice odolná vůči suchu, ale především v prvních letech růstu je vhodná pravidelná zálivka. Mladší smrky je doporučeno chránit před mrazem, větší rostliny jsou již odolné proti mrazům.

Zpracování a využití

Patrně nejznámější zpracování smrku je v podobě smrkového sirupu, kdy se mladé smrkové větvičky ukládají do sklenice a vrství se společně s cukrem. Rychlejší variantou je pak jejich svaření s cukrem, med je pak hotový do druhého dne. Takový sirup pak pomáhá především při nachlazení. Tím ale využití smrku nekončí.

Pro vnitřní použití je vynikající také například čaj ze smrkového jehličí, který se pije především při průduškových onemocněních a stresu. Takto připravený čaj se pije maximálně dvakrát denně. V kuchyni se může pak jehličí ze smrku využít k dochucení pečených mas.

Od nachlazení nebo k pročištění průdušek pak pomůže například koupel s výluhem ze smrkového jehličí nebo inhalace smrkového oleje. Kromě toho je vhodné si ze smrkových větviček vyrobit například tinkturu, kterou lze pak aplikovat při léčbě revmatismu, bolesti svalů a kloubů. Smrkové aroma se používá v aromaterapii k relaxaci a posílení imunitního systému.

Tip Medvěda bylináře

Pro přípravu některých domácích produktů je vhodné využít jara a léta. V následujících měsících tak článek doplníme o odkazy na dva recepty, a to na Smrkovou tinkturu podle Medvěda bylináře a následně také na Smrkový sirup podle Medvěda bylináře. Jakmile články vyjdou, dozvíte se na facebooku.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aktuální počasí...

Bylinka měsíce...

Se začínajícím létem a častými grilovačkami se máta hodí víc, než si člověk myslí. Dokáže totiž zklidnit rozbouřený žaludek.

Připravujeme...

Voda by měla tvořit nedílnou součást našich zahrad. Jezírka, pítka či vhodně zakomponované fontány zlepší klima. Více už 18. října.

Tip Medvěda bylináře...

Není nad to si k posezení na zahradě či balkoně udělat mátovou limču, do džbánu doplnit kolečka citronu a snítky máty a užívat si léta.