Tymián pomáhá při kašli, zánětech průdušek, bronchitidě a astmatu a díky antioxidantům pomáhá posilovat imunitní systém. Účinně bojuje také proti křečím, bakteriím, plísním a kvasinkám včetně stafilokoků. Thymol obsažený v rostlině má protizánětlivé vlastnosti, a proto by se měl tymián užívat také preventivně. Z hlediska stravy pak stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, a proto podporuje trávení a pomáhá při nadýmání a průjmech. Více o tymiánu najdete zde.
Protože tymián má silné antiseptické, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, má přezdívku jako přírodní antibiotikum. Medvěd bylinář proto doporučuje během nachlazení či silném kašli vyrobit si vlastní tymiánové kapky, jejich příprava je velmi jednoduchá. K přípravě je potřeba:
- 250ml čirého alkoholu alespoň 40%
- 25g tymiánu obecného
Do nádoby vlijeme alkohol a vsypeme nadrobno nasekaný tymián. Můžeme použít i sušený, nicméně musí být úplně ponořený v alkoholu. Následně necháme 14 dnů macerovat s tím, že kontrolujeme stav tinktury a průběžně promícháváme. Při promíchávání může tymián měnit barvu, což není na škodu. Po 14 dnech slijeme do malých lahviček a uzavřeme. Dávkujeme 3x denně 20 kapek do vlažného čaje nebo do vody. Minimální trvanlivost je 2 roky.
Poznámka: Medvědovy Tymiánky na fotografii jsou vyráběny výhradně pro vlastní potřebu. V případě zájmu je možné vyrobit jednu lahvičku čistě coby sběratelský předmět. Bližší informace na e-mailu.






