Pro své široké spektrum účinků se máta využívá v mnoha sektorech. Z hlediska trávení zmírňuje nadýmání, plynatost, žaludeční křeče a zvracení. Uvolňuje ale také dýchací cesty, zmírňuje kašel, rýmu a nachlazení. Šálek mátového čaje ale také zklidňuje nervy, působí proti stresu a nespavosti a pomáhá při bolestech hlavy a migrénách. Mast z máty zmírňuje vyrážky a ekzémy, celkově pak osvěžuje dech a posiluje imunitní systém. Díky tomu všemu patří mezi nejpoužívanější léčivky, které mají osvěžující účinek a pomáhají s mnoha zdravotními problémy. Více o mátě najdete zde.
Medvěd bylinář doporučuje lahodný mátový sirup. Ten je možné připravit v průběhu celého roku ze sušených listů, nejlepší je ale z čerstvých právě natrhaných listů. Pak jen sirup stačí naředit do džbánu, dosypat pár lístků máty, pár koleček citronu a nějaký ten led a osvěžující letní nápoj je hotov. K přípravě je potřeba:
- 20 stonků máty (jakékoliv, lze i více druhů)
- 2 litry převařené vody
- 1 kilogram cukru
- 20 gramů kyseliny citronové
Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 až 48 hodin. V průběhu louhování můžeme promíchávat. Poté listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Ohříváme pomalu, přidáváme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme zhruba tři minuty.
Převařenou šťávu necháme mírně zchladnout a vlažnou plníme do čistých lahví nebo sklenic. Uchováváme v temnu a chladu. Životnost takového doma vyrobeného sirupu je zhruba půl roku, takže v klidu přečká právě i chmurný podzim a chladnou zimu.
Poznámka: Mátový sirup na fotografii je vyráběn výhradně pro vlastní potřebu. V případě zájmu je možné vyrobit jednu lahev čistě coby sběratelský předmět. Bližší informace na e-mailu.